Organisationsopstilling som styrker organisationen

​Monique Hartmann på Frederiksberg vejleder ledere, erhverv og organisationer på Sjælland og Fyn i at lave organisationsopstilling. Organisationsopstilling er en metode, hvor der laves en opstilling af en problemstilling, som man vil undersøge.

Det kan være:

  • ​​At virksomhedens forandringsproces ikke rigtig rykker
  • ​At der er vedvarende trivselsproblemer i en gruppe, og det ikke lykkes at løse dem
  • ​At en medarbejder er ved at udvikle stress og ikke kan knække koden

En systemisk tilgang er organisationsopstilling

Organisationsopstilling kaldes også systemisk opstilling. En systemisk tilgang sætter blandt andet fokus på, i hvilken kontekst problemstillingerne opstår, og hvilke logikker der præger forståelsen af dem inden for et bestemt system. Et team eller en organisation ses som levende systemer af relationer og bevægelsesmønstre med egne normer, værdier og formål.

​Hvordan virker det i praksis? Opstilleren spørger kort ind til problemstillingen, og hvem/hvad der er involveret. Når der så tegner sig et mønster eller billede, kan der laves en fysisk organisationsopstilling af det.

​Man kan bruge personer, som man stiller op i forhold til hinanden. Man kan også bruge ting, som man finder omkring sig til opstillingen – for eksempel ved en individuel coaching.

​I en organisationsopstilling vil der komme et billede frem, som giver indsigt i problemstillingens bagvedliggende sammenhænge og mønstre. Ofte dukker der indsigter op, som er meget indlysende, men som vi ikke har tænkt på før. Vi inddrager nemlig ikke kun vores logiske og faktuelle viden, men også viden, som er lagret andre steder i vores kroppe end vores hjerne.

I en organisationsopstilling bliver dynamikker, der er til stede i en gruppe eller virksomhed, synlige. Det geniale i metoden er, at den er meget hurtig og inddrager den tavse (implicitte) viden.

Metoden er oprindeligt udviklet til familier

​Organisationsopstilling er udviklet af den tyske psykolog Bert Hellinger inden for familiesystemer, og i 25 år har den været anvendt over hele verden som en anerkendt organisationsudviklingsmetode i virksomheder og offentlige organisationer. I Danmark bliver metoden brugt af en lille gruppe first movers, og der er cirka 20 uddannede opstillere i Danmark.

Er du blevet nysgerrig? Kontakt mig gerne på telefon: ​21 41 94 60 eller på e-mail: mh@moniquehartmann.dk for at høre om, hvordan I kan benytte organisationsopstilling.

​Har du lyst til at høre mere?

Skriv til mig for at bestil eller høre mere om et ​forløb til dig eller dit firma - Du vil få svar hurtigst muligt​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Et for​løb til dig og dit firma

FIND MIG PÅ DE SOCIALE MEDIER​