Title Image

Gode ledere tænker højt

Gode ledere tænker højt

En leder, der ikke kan dele tanker og bekymringer, er som en lonesome cowboy

Hvad vil du gøre, chef?

 

Anders er leder i et lille revisorfirma, som har haft meget at se til siden marts måned. Det har været svært at sætte ord på det, der er sket de sidste måneder. Ikke i forhold til opgaveløsning, men alt det andet, som har optaget medarbejderne. Alle øjne hvilede på Anders: du er vores leder, hvad har du tænkt dig at gøre? Han anede ikke sine levende råd, og fulgte en god vens anbefaling om at prøve en coaching for at tænke højt. Og det hjalp: ”Coaching er som at få en god massage, men så af hjernen” var hans reaktion. Det vender jeg tilbage til senere.

 

Katastrofale ledere og visionære ledere

 

Det har ellers ikke været svært at få gode råd og ledelsesinspiration under Covid-19 lockdown. Alle Danmarks konsulenter, coaches og erhvervspsykologer har delt ud af gratis råd om fjernledelse, tillidsbaseret ledelse, kriseledelse – og undertegnede har heller ikke holdt sig tilbage. Alligevel står lederen som regel alene med at finde løsningen på udfordringerne. Alle har jo en holdning til ledelse, og de fleste af dem er formuleret sort-hvidt. Katastrofal eller visionær er ord, vi ikke holder os tilbage med, hvis vi skal bedømme ledelse. Og mange gange sættes prædikatet på én enkelt person: min egen leder. Lederevaluering som del af trivselsmåling er blevet mere og mere udbredt. Der findes mange apps, hvor man kan måle lederen hele tiden og ned til den mindste detalje. Hvordan hun eller han håndterer resultatet følger desværre ikke med i programmet – bare man sørger for, at det bliver bedre.

 

Hjerneaktiviteten lyser som en skov af juletræer

 

Selvfølgelig har ledelse en stor betydning for medarbejdernes produktivitet og trivsel. Når det har så stor betydning for organisationen, så ligger ansvaret og rammerne for god ledelse også hos hele organisationen. I kun ét tilfælde har jeg oplevet, at resultaterne for ledelseskvalitet blev lagt sammen og diskuteret med spørgsmål som:

  • Hvad er vi som ledergruppe gode til?
  • Hvad kunne vi med fordel udvikle?
  • Hvordan genkender vi dårlig ledelse, og hvordan kan vi tale om det?
  • Er der nogen emner, vi har prøvet før, og som kræver ekstra opmærksomhed?
  • Er der nogen emner, der kræver ny viden eller nye kompetencer?
  • Hvordan sikrer vi, vi bliver ved med at udvikle os?

Reaktionerne var meget positive: ”Det er for første gang, at vi i vores ledergruppe tager tid til at tale om ledelse som holdsport. Det er befriende!” Hjernens alarmberedskab bliver slået fra, når vi deler tanker og bekymringer. Hvis man ville måle hjerneaktivitet med en scanner under sådan et møde, ville man se det lyse som en skov af juletræer. Og det er i sig selv en forudsætning for, at der kan tages klogere beslutninger omkring ledelse.

 

Lonesome cowboy

 

Anders er den eneste leder i sin lille revisorvirksomhed, og dermed ledelsens lonesome cowboy. Han fik også tændt for juletræet i hjernen, da han var til coaching: ”Det er ren luksus at få en anden persons 200% opmærksomhed, og oveni købet få en følelse af at være klog, når jeg skal svare på spørgsmålene.”

 

Er du den eneste leder, eller er der lange udsigter til ledelse som holdsport hos dig? Og trænger du til at tænke højt? Prøv en gratis lyncoaching! Eller lad os mødes over en kop kaffe, og hør hvordan jeg kan facilitere jeres ledelse som holdsport.