Title Image

“Vi forstår det først, når kroppen forstår det”

“Vi forstår det først, når kroppen forstår det”

Kollektiv intelligens – Hjerner der samarbejder

Foto: Athinoula A. Martinos Imaging Center at the McGovern Institute for Brain Research, MIT

Sociale signaler skal “tæmmes”

 

Når vi bliver født, får vi et par gode sociale overlevelsesmekanismer med, fordi vi ikke kan klare os alene. Fx at vi automatisk kender vores plads i familien, så vi har et sted at høre til. Vi er nemlig stjerner i at kunne aflæse signaler fra omgivelserne ligesom andre flokdyr. Når vi så starter i skolen, træner vi den logiske og boglige intelligens, hvad der jo heller ikke er så ringe endda. Hagen ved den er bare, at vi bliver mindre bevidste om de mange sociale signaler, vi stadig opfanger. Det skyldes mest, at de skal ”tæmmes”, så vi kan blive kloge, logiske mennesker. Og også at vi ikke har så mange gode ord for signalerne.

 

Den kollektive intelligens – Det handler om at samarbejde

 

Vi mærker det ubevidst, når sociale regler bliver overtrådt. Og ubevidst vil vi prøve at reparere, glatte ud eller undvige – lige netop fordi vi vil være en del af fællesskabet og samarbejde. Jo, du læser det rigtigt: vi vil samarbejde! Derfor gør hjerneforskere os opmærksomme på, at vi kan blive endnu klogere, hvis vi bevidst inddrager denne glemte kollektive intelligens i stedet for at undertrykke den som noget ulogisk ”føleri”. Erhvervslivet er ved at få øjnene op for inddragelse af den kollektive intelligens, da resultaterne ikke er til at tage fejl af i form at bedre trivsel og mere effektivitet. Det er ikke enten – eller. Det er win – win!

 

Vigtigheden af kollektiv intelligens

 

For at genopdage vores kollektive intelligens skal vi lære at lytte til kroppen og omgivelserne igen. Slå tankerne fra, og mærke, hvordan vi har det lige her og nu. Og det behøver ikke at være svært at komme i gang. Virksomheder, der er kommet godt igennem både store og små forandringsprocesser, bruger fx ofte ritualer hvor alle er fysisk til stede. En del af ritualet kan være, at direktøren stiller sig op på ølkassen på en gang om måneden, eller når vi holder et øjebliks tavshed, når det er sket noget alvorligt. Flere og flere arbejdssteder indfører fællessang. Via sang og musik aktiverer vi nemlig tankerne, kroppen og relationerne på én gang. Fælles for disse eksempler er, at vores sociale overlevelsesmekanisme fortæller os, at vi hører til, og er i sikkerhed.

 

Men et godt ritual kan ikke stå alene. Vil du høre hvordan du kan få mere gavn af kollektiv intelligens eller inddragelse af kroppen på arbejdspladsen, så lad os tage en kop kaffe sammen.

 

Som hjerneforskeren Kjeld Fredens siger: ”Vi forstår det først rigtigt, når  kroppen krop forstår det”.

 

Nysgerrig? Jeg holder sammen med Anette Raaby åbne workshops om kollektiv intelligens i København d.23. september, 27. oktober og 7. december 2020. Hver gang kl. 9-11